Minden, ami addiktív, káros
Egészséges a 85%-os étcsoki? És az olajos magvak? Mi a helyzet a hússal, vörösborral, kávéval vagy gyümölcsökkel? Superfood-ok vagy a bajaim okozói?
Lehet, hogy nem is az étel, hanem inkább az általa bennünk kiváltott táplálkozási viselkedés alapján tudjuk hitelesen megítélni, mi egészséges számunkra és mi nem az..?
Kétféle, potenciálisan addiktív étel van:
1. Amit gyárilag úgy állítanak elő, hogy a dopamin receptorainkat, éhség hormonjainkat tervezetten olyan módon stimulálják, hogy az mindenkiben egyfajta addikciót okozzon (ultrafeldolgozottak).
2. Illetve az az étel, ami közel áll természetben fellelhető formájához, de zsír/cukor tartalma miatt genetikailag hajlamosabbak vagyunk preferálni őket (pl. tejszín, banán, mogyoró, stb).
Az első típus kategorikusan a nem egészséges csoportba esik, mennyiségtől függetlenül. A harminc összetevős, hupikék szupermarketes fánk akkor is káros, ha csak ritkán esszük, legfeljebb nem lesz azonnali, egyértelmű, direkt káros hatása. (De aki ezt megeszi, az ezer százalék, hogy más hasonló dolgot is megeszik és nem is csak hébe-hóba. És innentől már táplálkozási szokás, nem egyszeri kilengés, ahol viszont már 'sok kicsi sokra megy' -alapon igen komoly károkat tud okozni.)
A második, természetközeli típus viszont lehet superfood is és betegségforrás is akár. Attól függően, hogy milyen mennyiségben és gyakorisággal fogyasztjuk. Tulajdonképpen ki merem jelenteni: bármi, ami az egyénnél függőséget okozva, napi rendszerességgel, nagy mennyiségben kerül fogyasztásra, annak előbb-utóbb lehet káros hatása. (Ha valaki sokáig ketózik és napi fél kiló magot megeszik a rengeteg elfogyasztott állati zsír mellett, annak egy idő után nem lesz szép a zsírháztartás panelje. Aki nem egy, hanem napi tíz kávét iszik, annak biztosan a hormonjai látják kárát.)
Mi lehet akkor a legbiztonságosabb kapaszkodó? Számtalan étel van, ami nem elég ízletes ahhoz, hogy korlátlan mennyiségben akarjuk fogyasztani (ki látott már karalábén "binge-eating"-elni bárkit is?!), de elég finom ahhoz, hogy fűszerekkel, jó olajokkal, egyéb ételekkel kombinálva naponta örömmel tudjuk fogyasztani. Mi lenne, ha ezekből építenénk fel a mindennapi táplálkozásunk 80%-át?
A maradék 20%-nál pedig csak figyeljük magunkat: ehetünk étcsokit, magokat, gyümölcsöket, bármilyen természetközeli ételt, de variáljuk! Vegyük észre, nincs-e olyan, amit mindennap, szinte megrögzötten kívánunk és fogyasztunk – ha van, egyszerűen csak okosan figyeljünk oda a mennyiségre és a gyakoriságra. Ha észrevesszük, hogy már a napi harmadik kávé sem elég, cseréljük le matchára, zöld teára. (Arról nem is beszélve, hogy a nap negyedik kávéjának elfogyasztása már nem is örömforrás, míg ha mondjuk heti egyet engedélyezünk magunknak, az hatalmas élmény tud lenni egy vérbeli kávésnak;)
Tehát csak tartsuk az étkezésünk ütőerén az ujjunkat, és csípjük el időben a kilengéseket. Így nem csak megelőzhető számos testi baj, de ilyen étkezés mellett garantált a friss, energikus, konstans jóllét!
Márpedig aki jól van a bőrében, az jobb dietetikai és életviteli döntéseket hoz - tehát a pozitív spirál önmagát erősíti nap nap után!
